Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek
5941 sayılı Yeni Çek Kanunu Diğer ceza hükümleri Başlığı altında 7. madde (9). fıkrada yer alan "Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişi, bu aykırılığı içeren her bir çekle ilgili olarak, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." madde hükmü TBMM Adalet Komisyonuna sevk edilen ve çek kanununda değişiklik öngören kanun tasarısında suç olmaktan çıkarılıyor.

Kanunun yasallaşması halinde Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişi, bu aykırılığı içeren her bir çekle ilgili olarak 5941 sayılı çek kanunu 7 nci maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer alan "bir yıla kadar hapis" ibaresi "Cumhuriyet savcısı tarafından üçyüz Türk Lirasından üçbin Türk Lirasına kadar idarî para" şeklinde değiştirilmiştir.

Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişiler hakkında 300 Türk Lirasından 3.00 Türk Lirasına kadar idarî para cezası uygulanacak.

3 Yorumlar

Sitede yer alan yorumlar site ziyaretçilerinin kişisel görüşleridir. Hukuki tüm sorumluluk yorumlayana aittir.

  1. adelet komısyonunda kanun tasarısı kabul edıldı hayırlı olsun lınk asagıdadır

    http://www.meclishaber.gov.tr/develop/owa/haber_portal.aciklama?p1=120146

    YanıtlaSil
  2. "Komisyonda kabul edilen bir önergeyle, bankaların karşılıksız çek keşide edilmesindeki sorumluluğu artırıldı. Buna göre, muhatap banka, ibraz eden düzenleyici dışındaki hamile, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için, karşılığının hiç bulunmaması halinde; çek bedeli 10.000 lira ya da üzerinde ise 10.000 lira, çek bedeli 1000 liranın altında ise çek bedelini ödemekle yükümlü olacak."

    Arkadaşlar bu uygulama geçmişte kesilen karşılıksız çekleri de kapsayacak mı yoksa bundan sonra kesilecek çekler için mi düzenlenecek?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Sitede yer alan yorumlar site ziyaretçilerinin kişisel görüşleridir. Hukuki tüm sorumluluk yorumlayana aittir.